Laste ned ISO og installere K12LTSP

Fra GNUskole
Hopp til: navigasjon, søk

Laste ned DVD / ISO

Du må først hente ned DVD eller ISOer for den utgaven av K12LTSP du vil installere. Vi anbefaler at du bruker v5.0EL fremfor v6.0 - i alle fall til v7.0 kommer. V5.0EL er en betraktelig mer stabil utgave av K12LTSP enn v6.0, selv om de er svært like. V5.0EL har lengre "levetid" i forhold til oppdatering. V6.0 må du snart oppgradere til v7.0 enten du vil eller ikke.

K12LTSP v5.0EL DVD

K12LTSP v5.0EL ISO


K12LTSP v6.0 DVD

K12LTSP v6.0 ISO


(Mye kjekkere å sette en dvd-spiller inn i maskinen enn å laste ned 6 ISOer ;-)

Installasjon av hovedtjener

Sett i DVDen og start maskinen fra denne, og du vil bli møtt med K12LTSP sitt oppstartsbilde. Her kan du skrive inn ulike oppstartsparameter, men det skal ikke være nødvendig akkurat nå.

Du må nå klikke deg igjennom alle slags vennlige skjermer. Velg det språket du vil ha og forsett med å stort sett være positiv og snill og svare "Neste" ;-)

Stoppe opp ved disse skjermenebildene og tenk litt over det vi foreslår... Forskjellene mellom v6.0 og v5.0EL er så små at vi har ikke laget egne skjembilder for v5.0EL.

Installere på nytt eller oppgradere?
Dette er et spørsmål du får om du prøver å installere på en disk der du allerede har en installasjon av Fedora Core/K12LTSP liggende. Velger du "Oppgradering" vil systemet på disken bli oppgradert og alle data vil bli tatt vare på. Velger du "Installere på nytt" vil alle gamle systemdata bli slettet eller overskrevet. Du sletter nødvendigvis ikke brukerfiler du har liggende, men ikke regn med at du finner alt etterpå ;-)
Hva skal jeg installere?
Nesten hele poenget med K12LTSP er at du vil installere LTSP-utgaven som ligger på DVDen. Så gjør det...
Slette alt på harddisken?
Hvis du ikke vet godt hva du gjør, synes jeg at du skal la maskinen slette alt som ligger på disken du har i maskinen. Du vil ikke se over hva maskinen foreslår som ny inndeling av harddisken hvis det er første gangen du hører om å partisjonere en disk.
Oppsett av nettverkskort(ene)
Nå kan ting begynne å blir litt mer avansert. Vi tar som utgangspunkt at du skal teste hvordan du setter opp en LTSP-tjener og at du ikke helt hvordan nettverket ditt er satt opp (eller hvordan det virker). Hvis dette faktisk er utgangspunktet bør du ha to nettverkskort i maskinen din. Skjermen din bør se ut som i bildet til venstre - og du kan da rett og slett klikke på "Neste".

Hvis du vet hva du holder på med kan du klare deg med ett nettverkskort, men da trenger vi heller ikke si så mye mer om hva du bør gjøre her :-)

Hvem er root og hva er passordet?
root er systembrukeren i et linux-system, så passordet til root er viktig. Det er det ultimate passordet på systemet som gir tillatelse til alt, så dette bør ingen klare å gjette hva er. Velg et ord som inneholder minst seks tegn - og det bør bestå av store og små bokstaver (som maskinen skiller mellom), tall og gjerne et tegn (som f.eks. !"#¤%& osv.). Ikke bruk ÆØÅ eller andre nasjonale bokstaver! Dette passordet må du gjenta en gang før du kan klikke på "Neste".
Noen ekstra programpakker?
Velg web-tjener i tillegg til de andre pakkene - det er greit å ha installert.

Dette var det siste skjermbildet vi kommenterer så langt. Snart er installasjonen klar, og du trenger bare å klikke "Neste" videre for at alle dataene som skal flyttes fra CDROM til harddisk. Hvis du installerer CDROM-utgaven vil få et spørsmål om du har alle 6 CDene klar, noe du selvfølgelig har.

Da er det bare å vente - dette tar sin tid (og du må være der når maskinen vil ha neste CD). Når du føler at du er sikker på hvordan du gjør dette kan du prøve på vår "Installere via nettverk" for å få dette til å gå litt mer elegant.


Første oppstart etter installasjon

Velkommen!
Når alt er installert vil maskinen starte på nytt - og hvis alt går bra vil maskinen komme opp med noen spørsmål før du er skikkelig i gang. Du klikker videre fra "Velkommen"-bilde og er selvfølgelig positiv til lisensbetingelsene på neste side.
Brannmur mot en ond verden
Hvis du har to nettverkskort er det lurt og bare si "Neste" her. Hvis du har ett nettverkskort og vet hva du driver med kan du selv vurdere hva du vil svare. Og hvis du fremdeles ikke er sikker - bare la brannmuren stå på.
En enda sikrere linux
SELinux er noe som tetter systemet enda bedre igjen mot noen som vil deg vondt. Dette tetter til gjengjeld så mye igjen at det av og til stopper ting du kunne tenke deg å gjøre - om du er i en eksperimenteringsfase (noe mange IT-folk ofte er :-). Vi anbefaler at du setter SELinux til "Disabled".
Hente tiden fra det store internett?
Har du internetttilgang til TS-tjeneren du nå jobber på bør du sette maskinen til å bruke "Network time protocol". Da henter datamaskinen rett klokkeslett fra noen tjenere ute på det store internettet. Fordelen er at du slipper å lure på om klokken på tjeneren går rett - noe som faktisk er svært viktig på en tjener.
Enda en bruker?
Maskinen ber deg nå om å lage en bruker i tillegg til root, og dette er en svært god ide. Det er en sikkerhetsrisiko om du hele tiden logger deg på som systembrukeren, så du bør lage en "vanlig" bruker og heller gi deg selv administrasjonsrettigheter når du trenger det.
Velkommen igjen!
Da er du endelig ferdig, og du blir møtt med innloggingssiden til systemet. Logg inn med root-brukeren (ja, du får lov denne gangen), og fortsett til neste del av installasjonen.

Videre til "grunntjenester og første oppdatering" eller tilbake til "grunnoppsett".