Innledning

Fra GNUskole
Hopp til navigering Hopp til søk

Målet for denne wikien er at en vanlig datakyndig person skal kunne få opp et system der hun bruker tynne linux-klienter mot en terminaltjener. Videre vil vi prøve å beskrive hvordan nødvendige nettverkstjenester kan settes opp, alt ved hjelp av fri programvare.

Wikien er sentrert omkring bruk i skolen, men kan selvsagt brukes av andre med tilsvarende behov. Siden innholdet her er fritt i følge GNU en fri dokumentasjonslisens, er det fritt frem for andre å kopiere og bruke innholdet akkurat slik det passer dem.

Hvem er vi?

Dette prosjektet ble startet av Odin Hetland Nøsen og Espen VorlandHarestad skole i Randaberg kommune, med utspring i et prosjekt innad i kommunen. Espen har tatt steget over i den private IKT-sfære, men er fremdeles aktiv på wikien. På Harestad skole har David Petterson tatt over Espen sin jobb, og prøver så godt han kan å ta inn over seg alt vi har skrevet på disse sidene.

Hva vil vi?

Det ikke til å stikke under en stol at vi er entusiastiske tilhengere av fri programvare - og at vi gjerne skulle sett mer av det i den norske skolen. Vi er ikke ikke-tilhengere av Microsoft og deres produkter, men vi mener at det i verdenen av fri programvare finnes mange tilbud som er like gode eller bedre enn det Microsoft kan tilby - og du trenger ikke betale dyre penger for lisenser. Dessuten liker vi ikke tanken på at noen "eier" filformatene vi bruker i skolen. Du skal kunne åpne alle dokumentene uten å måtte betale noen for å få lov til det - ta dette til dere Microsoft!

Hva holder vi på med?

Fra høsten 2009 kjører vi Fedora 11 med LTSP5 installert på alle terminaltjenerne og vi bruker CentOS v5.3 på de andre tjenerne vi har i drift (e-post, fil, web o.l.).

Tidligere har vi kjørt K12LTSP v5.0EL, som er basert på CentOS v5.0 / RedHat Enterprise v5. Den er så godt som identisk med K12LTSP v6.0, som er basert på Fedora Core 6.

Alt vi skriver om på disse sidene tar utgangspunkt i systemet vi til en hver tid kjører, men det vil alltid være litt "forsinkelser" i deler av dokumentasjonen - vi oppdaterer det ledig tid gir oss tid til og som stort sett gjør at det vi synes selv er viktig å huske er mest oppdatert :-)