Forside

Fra GNUskole
Hopp til navigering Hopp til søk


Velkommen til GNUskole

Vi er en liten gjeng skolefolk som liker å dele ting. I Randabergskolen har vi drevet med en god del løsninger basert på fri programvare for lærere og elever. I denne wikien har vi dokumentert alt vi har satt opp på skolene våre. Vi håper at du kan få god nytte av det vi har skrevet her... (det har vi :-).

Så er det nå slik at tider endrer seg og vi har nå rullet ut Googles G Suite for Education og Chromebook for alle elever og ansatte i Randabergskolen. Derfor skriver vi om det først - så tar vi alt knyttet til linux annen fri programvare etterpå. Vi har fremdeles et ukjent antall linux-tjenere nede i kjelleren - både på skolene og hjemme ;-)

Linux på Chromebook

Å kjøre linux på Chromebooker er blitt veldig enkelt - i alle fall på nye Chromebooker og om IT-administrator i kommunen tillater det.

Den enkleste måte å komme igang på er å gå inn på Googles egen beskrivelse av hvordan du gjør det - https://support.google.com/chromebook/answer/9145439?hl=no

Så skal vi hjelpe deg litt med hvordan du egentlig kommer i gang med noen kjekke programmer du kan gjøre rett på Chromebooken.

Ulteo

Ulteo er en skybasert sak der du kan kjøre virtuelle programmer rett i en nettleser.

VNC (som tynnklient)

Andre tjenester

Når du først er i gang med et IKT-system for skole vil du sikkert sette opp en del flere tjenester enn standardopplegget en DRBL-installasjon gir deg. I temaene under hjelper vi deg med å sette opp alle mulige slags tjenester som kan være aktuelle å bruke.

 • Oppsett av en wiki (mediawiki) - Systemet dette nettstedet er basert på er i form av en "wiki". Disse sidene sier litt om hvordan man kan sette opp en wiki basert på mediawiki-programvaren.
 • Wordpress - den beste bloggprogramvare som er tilgjengelig.
 • OsTicket - en helpdesk-sak (en bra sådann)
 • PlexMediaServer
 • Sikkerhetskopiering - Du trenger ikke en gang prøve å gjøre noe annet enn å lage deg en god rutine for sikkerhetskopiering, og vi kan hjelpe deg med tips, råd og programmer.
 • E-post - er en nødvendig del av en fullverdig IKT-løsning. Gå inn på siden for å lære hvordan du setter opp en e-post-tjener, webbaserte e-postlesere og spam- og viruskontroll.
 • Brannmur (pfSense) - sette opp en god brannmur på en egen maskin.
 • Hjemmekontor - En ordentlig hjemmekontorløsning er alltid en god ting. Du kan til og med lære deg hvordan du kan lage en hjemmekontorløsning med tilgang via nettleser.
 • LAMP - Linux, Apache, MySQL og PHP. Fire programmer som ligger til grunn for mange spennende webbaserte løsninger.
 • Zimbra - en full samarbeidspakke med e-post (og RSS), kalender, lynmeldinger, oppgaveliste, tekstdokumenter, regneark, filer - og deling av alle disse tjenestene.
 • DRBL - hvordan sette opp tykke klienter som administreres og oppdateres fra en maskin.


Tips og triks