Drepe prosesser til enkelte brukere

Fra GNUskole
Hopp til: navigasjon, søk

Hvilke prosesser kjører en bruker?

En enkel og grei måte å få frem alle prosessene som kjører for en brukeren "kalle" er å kjøre kommandoen

ps -ef | grep kalle

Her lister kommandoen ps -ef alle prosessene som kjører på systemet, og så kjøres utputt fra denne kommandoen gjennom et filter (grep-kommandoen) som bare viser oss linjer som inneholder ordet "kalle".

Drepe prosesser som henger igjen med kommandoen kill

Det hender at en bruker som har logget ut har prosesser gående på maskinen. Noen ganger er dette "rester" av programmer som har krasjet, andre ganger kan det være helt legitime prosesser. Uansett er det enkelt å ta knekken på slike prosesser. List først alle prosessene til den aktuelle brukeren med kommandoen i avsnittet ovenfor:

[root@ts01 ~]$ ps -ef | grep kalle
kalle 30922 1 0 Oct31 ? 00:00:00 /usr/libexec/gconfd-2 5

Her henger prosessen gconfd-2 igjen noe som er relativt vanlig. GConf er Gnome sitt verktøy for å styre brukerens skrivebordsinnstillinger, og denne prosessen går slik at om brukeren endrer en innstilling blir den umiddelbart gjeldende for alle (Gnome-) programmer hun kjører. Det gjør ingenting å drepe denne prosessen, og det gjøres ved å gi kommandoen kill med prosess-IDen (PID) til prosessen som argument. PID finnes i andre kollonne i utputten fra ps-kommandoen ovenfor, så drepingen foregår da slik:

[root@ts01 ~]$ kill 30922

For å sjekke om prosessne virkelig ble drept, kan man gi ps-kommandoen en gang til for å se om prosessen er borte fra listen. Er den ikke det kan man ta litt sterkere lut i bruk, og gi kill-kommandoen argumentet "9" (eller "KILL") som dreper prosessen litt mer uhøflig:

[root@ts01 ~]$ kill -9 30922

Det skulle ta knekken på prosessen.

Massedrap med kommandoen pkill

Du kan også drepe alle prosessene til en bestemt bruker eller alle utgavene av et program som kjører på tjeneren. Her har du to eksempler:

[root@ts01 ~]$ pkill -U kalle

Dreper alle prosessen brukeren kalle måtte ha gående på maskinen.

[root@ts01 ~]$ pkill firefox-bin

Dreper alle prosesser som heter firefox-bin, som i prasksis betyr at alle åpne Firefox sessionen drepes.